Son yılların popüler egzersiz uygulaması HIIT’i [ High intensty interval training / Yüksek yoğunluklu aralıklı antreman] duymamış olabilirsiniz. Profesyonel sporcular, kondisyon kazanmak, hızlanmak ve performanslarını artırabilmek için kendi uzmanlaştıkları branşlarda [koşu, bisiklet, yüzme] yöntemleri farklı olacak şekillerde bunları çok fazla kullanırlar .
Bu yöntemde amaç, aynı tempoda uzun süreli devam eden antremanlarla kıyaslandığında daha kısa süreli olsa da kalp-damar sistemine belli aralıklarla yüklenmeler vererek, aralarda aktif yada pasif dinlemeler içeren aerobik ve anaerobik enerji sistemlerinin gelişimi sağlamaktadır. Bu sayede uzun süre vakit ayırmaya gerek kalmadan kısa süreler ayırarak egzersiz ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Peki neden HIIT yapmalıyız? Az hareket eden bireyler HIIT’i nasıl kullanmalı, kazandırdıkları nelerdir?
Asıl önemli nokta tam da burası. Günlük yaşamın bize getirdiği eksiler olarak karşımıza çıkan hareketsiz yaşam şekli, masa başı çalışmaların çok fazla oluşu, sağlıksız beslenme bunlardan sadece bir kaçı.
Bunların sonucun da yağ oranı yükselmiş bir beden akabinde en çok gördüğümüz yeni yüzyıl hastalığı olarak Tip 2 diyabet. Yapılan araştırmalar beyin glikoz ve yağ asidi alımının tip 2 diyabette arttığını, kilo verilmesiyle azaldığını göstermektedir. HIIT tekniği kullanarak insüline duyarlılık verimli şekilde iyileşebilir, ayrıca ciddi oranda yağ kitlesinde bir azalma sağlanabilir. Daha geç acıkıp daha uzun sürede tok kalmak da mümkün.
Tekniğin uygulanması kısmına gelince; hiç bir spor salonuna gitmeden ,hiç ekipman kullanmadan sıfır maliyet ve çok kısa sürelerde uygulanabilmesi de kulağa çok cazip geliyor. Yeni başlayanlar bunu evlerinde ,dışarda çok rahatlıkla yapabilirler.
Alışverişe gittiğimizde arabamızı sadece 150 m uzağa bırakarak poşetleri sırayla taşıyıp bunu bir kaç tekrarlayabilir, merdivenleri ilk önce yavaş daha sonra biraz daha bizi zorlayacak bir tempoda çıkabilir ya da önce yavaş tempo yürüyerek arkasından tempoyu arttırarak bunu 60 sn gibi hızlı devam ettirebilir, evde hızlı squat yaptıktan sonra arada dinlenerek tekrar devam edebilir, aralıklı dinlenmelerle hızlı tempoda ip atlayabiliriz. Bunları yaparken sağlık durumumuzu göz önüne alarak 60sn ile 5 dakika arasında setler oluşturarak kısa ve etkili bir şekilde istenmeyen yağlarımızdan kurtulabiliriz.
Zinde kalabilmek ve en önemlisi sağlıklı olmak için bunu günlük rutinimize katmak şart gibi gözüküyor. Unutmamalıyız ki az hareket etmek bile hiç hareket etmemekten daha iyidir.
Esra Yıldırım Nesil
Biyolog / Pilates Eğitmeni